Groen reizen met de trein

Wil je ook naar prachtige bestemmingen zonder dat je het milieu onnodig belast? Vooral binnen Europa zijn er vaak verschillende manieren op om de plek van bestemming te komen. Heb je de keuze tussen vliegen, met de auto of reizen met de trein is de trein veruit de meest milieuvriendelijke oplossing!

Uitstoot naar vervoermiddel

De cijfers zijn al oud (2004) maar volgens het CBS veroorzaakt de trein slechts een fractie van de totale C02 uitstoot in Nederland. Waar auto’s in 2004 verantwoordelijk waren voor een schrikbarende 18 miljard kilogram C02 waren treinen verantwoordelijk voor ‘slechts’ 1,5 miljard kilogram.

De exacte uitstoot per vervoermiddel is erg lastig te meten, dit is onder andere afhankelijk van de bezettingsgraad van het vervoermiddel en de afkomst van de elektriciteit in verschillende landen. De website Ecopassenger.org probeert met al deze informatie een zo nauwkeurig mogelijk de CO2 uitstoot per vervoermiddel te schatten.

Wanneer niet het vliegtuig maar de trein wordt genomen van Schiphol naar Parijs wordt ruim 90% van de Co2 uitstoot voorkomen. Het vliegtuig stoot namelijk 11,5 keer meer Co2 uit per reiziger op dit traject dan de trein!

Treinen op groene stroom

De trein zelf stoot natuurlijk geen CO2 uit, bij het opwekken van de elektriciteit waar de trein op rijdt vindt vaak wel uitstoot plaats. In Nederland rijden sinds 2017 alle treinen van de NS echter volledig op groene stroom. De stroom komt van nieuwe windparken van Eneco, door deze samenwerking hoopt de NS groene stroom in Nederland een impuls te geven. De windparken staan niet alleen in Nederland maar ook in België en Scandinavië. De NS koopt de groene stroom in via Vivens, een inkoopcombinatie van verschillende railbedrijven waartoe ook Arriva en Connexxion behoren.

Ook andere grote Europese railvervoerders zijn zeer actief in het terugdringen van hun CO2 uitstoot. Zo heeft Deutsche Bahn zich een reductie in C02 uitstoot van 30% in 2020 ten opzichte van 2006 tot doel gesteld, een streven waar ze al goed mee op weg zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *